A „villanymotor” szó hallatán előfordulhat, ha elsőre egy motorral hajtott közlekedési jármű jut eszünkbe, de ne essünk csapdába, hiszen a villanymotorok valójában az életünknek szinte minden területén megtalálhatóak.

 

Ugyanis ez a kis (vagy nagyobb) eszköz sokféle eszközt és rendszert képes könnyedén és feltűnés nélkül működtetni a hétköznapok – és persze hétvégéink – során.

Ahhoz, hogy megértsük, pontosan hol találkozhatunk ilyen típusú motorral, igyekeztünk összegyűjteni pár rendkívül gyakori, ám sokszor „rejtett” előfordulását:

Háztartásunkban megannyi helyen fellelhető

A villanymotor olyan eszközökben is megtalálható, amikre nem gondolnánk. Ilyen az elektromos fogkefe, a fényképezőgép, de az egyre népszerűbb drónokat is villanymotorral működtetik. Természetesen a nagyobb háztartási gépekben is megtalálható a villanymotor, így ugyan nem látható helyen, de megtalálhatjuk a mosógépünkben, mosogatógépünkben, porszívónkban, illetve még a kertben, a fűnyírónkban is.

Ha a konyhánkba lépünk, ott is bőven találkozhatunk vele, hiszen szintén ilyen típusú motor működteti a sütők és főzőlapok, továbbá a páraelszívók többségét is.

Ha legközelebb a fenti eszközök valamelyike kerül a kezünkbe vagy használatunkba, jussanak eszünkbe a leírtak, és bátran osszuk meg az információt a mechanika felé érdeklődő családtagjainkkal is.